Vinç kiralama

Vinçler, diğer inşaat ekipmanı parçalarından farklıdır çünkü – en temel işlevlerinde – çalışmak için başka makinelere veya güce ihtiyaç duymazlar. Buldozer, ekskavatör veya traktör, ister buhar, ister gaz, ister petrol olsun, bir tür güç gerektiriyordu. Birçok modern inşaat ekipmanının geçmişi 1900'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Vinç değil. Vinç, tüm inşaat ekipmanlarının dedesidir.

Vinç, ağır yükleri, makineleri, malzemeleri ve malları çeşitli amaçlarla kaldırmak ve taşımak için kullanılan bir makinedir. İnşaattan imalata, gemi inşasından malzeme yüklemeye kadar sanayinin tüm farklı sektörlerinde kullanılmaktadırlar. Vinçler, bugün şehirlerimizde sıkça gördüğümüz gökdelenleri inşa etmek için gerekli olduklarından, ufuk çizgileri boyunca yaygındır.

Vincin Temel Bileşenleri

Birçok farklı vinç türü olsa da, bahsetmeye değer birkaç temel bileşen vardır. Bir vinçte bulunabilecek ana parçalar şunlardır:

Boom

pergel

Rotex Dişli

Destek ayakları

Karşı ağırlıklar

Güçlendirilmiş çelik kablo

kanca

patlama

Bom, bir vincin en tanınabilir kısmıdır. Bom, teleskopik veya sabit olabilen uzun bir koldur. Vincin türüne ve nasıl yapıldığına bağlı olarak çeşitli roller üstlenirler. Pergel olmadan çalışabilirler ve bazen bir vincin ana bileşenidirler.

Bomun birincil amacı malzemeyi kaldırmak, taşımak ve konumlandırmaktır. Yükün çoğunu taşırlar ve vincin erişiminin belirlenmesinden sorumludurlar.

gökyüzünde kule vinci

pergel

Bir vincin kolu, bomun ucuna takılan kafes tipi yapıdır. Kafes tipi bir yapı kullanmak, bomun önüne eklediği ağırlığı azaltmaya yardımcı olur. Uzunluğu sabittir ve bir bom kutusu Vinç kiralama gibi uzatılamaz veya geri çekilemez. Mobil vinçlerin bazı versiyonlarında, malzemelerin taşınmasına ve kaldırılmasına yardımcı olmak için bomun ucuna sabitlenmiş bir pergel bulunur.

Jib veya jib kolunun bir ana amacı vardır: malzemeyi ana destekten uzak tutmaya yardımcı olmak, böylece hareket ettirilirken ona çarpmaz.

Bununla birlikte, pergeller her zaman gerekli değildir ve genellikle gerektiğinde kullanılabilecek ekstra parçalar olarak görülür.

kule vinci ve vinç kolunun hareketi

Rotex Dişlisi

Rotex dişlisi, vincin kabininin altındaki mekanizmadır. Kabinin ve bomun sola ve sağa dönmesini sağlar. Basit bir hareket, ancak makinenin işlevi için inanılmaz derecede önemli.

Karşı ağırlıklar

""Karşı ağırlık"" adı, bunların amacını hemen hemen açıklar: malzemeyi kaldırırken devrilmeyi önlemek için vincin önündeki ağırlığa karşı koymak. Makineye stabilite eklemeye yardımcı olurlar ve genellikle stabiliteyi arttırırlar.

Birçok vincin, bir yükün veya işin özel gereksinimlerine uymaları için ayarlanabilir karşı ağırlıkları vardır. Örneğin kule vinçlerde karşı ağırlık, pergelin diğer ucunda görülebilir.

Bir vincin farklı kısımlarını gösteren grafik

Destek ayakları

Denge ayakları, vinç güvenliği için en önemli faktörlerden biri olabilir. Denge ayağının işlevi ek destek sağlamaktır. Denge ayağının amacı, vincin yükünü, vincin devrilmemesi veya dengesiz hale gelmemesi için yeterince geniş bir alana dağıtmaktır. Tüm denge ayakları, bir vincin veya işin ağırlık gereksinimlerini karşılamalı veya aşmalıdır.

Denge ayakları, dengesiz araziyi telafi etmez. OSHA, vinçlerin yeterince drene edilmiş ve derecelendirilmiş sağlam bir zemine monte edilmesini gerektirir. Destek ayakları, uygun zemin standartlarıyla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve dengesiz zemini telafi etmez.

Bir vincin stabilizatörleri

Resim ödünç alındı

makine

.

Güçlendirilmiş Çelik Kablo

Vinçlerin malzemeyi fiilen kaldırması ve taşıması için, asıl kaldırmayı yapmak için bir tür halat veya halat gerekir. Vinçlerde bu malzeme güçlendirilmiş çelik bir kablodur. Çelik halatlar ilk olarak 1830'larda maden vinçlerinde kullanıldı. Günümüzde kullanılan teller son derece güçlendirilmiş, korozyona dayanıklı, herhangi bir hareketi veya kuvveti emen ve son derece yüksek kırılma noktalarına sahip olan tellerdir.

Kanca

Son olarak, vincin kendisine eklenecek malzemelerin bir yolu olmalıdır. Bunu yapmanın en tipik yolu bir kanca kullanmaktır. Vinçlerdeki kaldırma kancası, malzemenin taşıma sırasında kancadan kaymasını önlemek için genellikle bir emniyet mandalı ile donatılmıştır.

Vinç kaldırma kancaları genellikle çelik veya dövme demirden yapılır. Ağır hizmet tipi vinçler ve yükler için kancalar, kancayı mümkün olduğunca güçlü kılmak için genellikle ısıl işleme tabi tutulur ve dövülür.

Vinç kancası

Vinçlerin Tarihi

Vinçler, eski Yunanlıların MÖ 500 dönemine kadar uzanır. Taşlardan maşa ve lewis demirlerinin kaldırılmasına ilişkin arkeolojik bulgulara göre, Yunan tapınaklarını inşa etmek için vinçlerin kullanıldığı en geç MÖ 515 idi. Bazı araştırmacılar, vinci daha da eskiye – MÖ 700 – 650'ye kadar tarihlendiriyor.

vinç izleri olan eski taşlar

Bunlar gibi kayalardaki girinti ve işaretler, inşaata yardımcı olmak için bir kaldırma makinesinin kullanıldığını gösterir. Resim ödünç alındı

Bilim Uyarısı

.

Tarih ne olursa olsun, yapı malzemelerini kaldırmak, taşımak ve yerleştirmek için bir makine kullanma fikrinin düşündüğünüzden çok daha önce ortaya çıktığı açıktır. Ekipmanı hareket ettirmek için el emeği veya rampalar kullanan diğer birçok eski uygarlığın aksine, görevi basitleştirmek için bir mekanizmanın kullanılması Yunanlıların zihniyetine hitap ediyor. Ne de olsa geometriden, çalar saatten, deniz fenerinden, demokrasiden ve hatta merkezi ısıtmadan da sorumlular.

Indiana'daki Notre Dame Üniversitesi'nden mimarlık tarihçisi Allessandro Pierattini'ye göre , ""önceki hiçbir uygarlığın onu kullandığı bilinmiyor ve yaklaşık 25 yüzyıl boyunca kayda değer değişiklikler olmadan inşaat yapımında merkezi olarak kaldı – çünkü mükemmeldi.""

Kaldırma maşası ve lewis demirlerinin kullanımının bir vinci eşit tutmadığı, ancak makinelerinin bugün bildiğimiz vinçlerden farklı olmadığı iddia edilebilir.

Eski bir vincin neye benzediğini gösteren bir grafik

Eski tarz bir Yunan turnasının nasıl görünebileceğine dair bir örnek.

Turna Evrimi

Basit bir makara sisteminin kullanımı, ekstra güç sağlamak için insan veya hayvan gücüne geçiş yaptı. Buna karşılık, bu, vinçlerin daha ağır nesneleri kaldırmasını sağlayan bir insan gücü çarkına dönüştü.

Orta çağlarda vinç, gemilerin rıhtımlarda yüklenmesine ve boşaltılmasına yardımcı olmak ve inşaatta yardımcı olmak için uyarlandı. Belgelerdeki vinçler daha sabit olacağından, birçoğu taş kulelere veya daha büyük ahşap yapılara inşa edildi. Bu zamanda, vincin kendisi hala çoğunlukla tahtadan yapılmıştır.

Tarihi liman vinci

15. yüzyılda inşa edilmiş, Gdansk'ta direkleri monte etmek ve yükleri kaldırmak için kullanılan bir liman vinci.

Sanayi Devrimi Sırasında Vinçler

Tarihteki çoğu makine gibi, sanayi devrimi sırasında her şey değişti. Buhar motorları aracılığıyla mekanik güç, vinci gerçek bir kaldırma makinesine dönüştürdü. Teknoloji ilerlemeye devam ederken, hidrolik kolların, elektrik motorlarının ve dahili bağımsız motorların kullanımı, vinçlere bugün hayran olduğumuz kaldırma kapasitesini kazandırdı.

Popüler Vinç Türleri

Vinçler için çok farklı ağırlık kapasiteleri, türleri ve işlevleri olmakla birlikte, inşaat sektöründe görülen birkaç yaygın vinç vardır.

Mobil Vinçler

Adı kendisi için konuşur! Mobil vinçler, inşaatta görülmesi gereken en temel tiplerden biridir. Bir platforma monte edilmiş çelik bir kafes veya teleskopik bom ile donatılmış bu tip vinç, gerektiğinde bir sahaya, sahadan ve saha çevresinde hareket ettirilebilir. Söz konusu platform tekerlekli, raylı ve hatta gerekirse bir kamyona monte edilebilir.

Mobil vinçler genellikle genel inşaat ve çatı kaplama için kullanılır. Bir kule vincinden daha az kalıcı olmakla birlikte malzemeleri ve ekipmanı taşımak için yeterince güçlüdürler.

Mobil vinç park etti

Kule Vinç

Çoğu insan turna denince aklına bu gelir. Bir tür denge vinci olan kule vinçler, zemine takılır ve ağır malzemeleri daha uzun mesafeler boyunca taşımak ve taşımak için kullanılır. En çok yüksek binalar inşa ederken kullanılırlar.

binaların üzerinde görünen kule vinci

Uzun bir kule vincinin beton temeli, vincin gerçekten kalkmasından yaklaşık bir ay önce inşa edilmelidir. Bu, temele yerleşmek ve vinci tutacak kadar güçlü olmak için zaman verir.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started